Aloo Chole Recipe


Aloo Chole Recipe:
Aloo chole curry or aloo chana masala recipe is a punjabi dish made with potatoes and white chickpeas. this aloo chole recipe is usually had for breakfast and is served with hot pooris.
the combo of aloo chole masala with pooris and mango pickle is simply delicious and thats how they are served in punjab. although, at few places the aloo chole masala is served with pooris made in pure ghee. so that makes this a delicious combo and a very heavy breakfast meal for the start of the day. but i fry the pooris in oil and not ghee.



this aloo chole recipe is adapted from book “the dhabas of amritsar” (India | US). the author yashbir sharma has mentioned that in the early 50’s this chana masala recipe was the signature dish of kwality restaurant in connaught place, delhi. kwality ke chole is still famous in delhi. i have never had chole from kwality so i cannot compare. but i can tell you the aloo chole was awesome.

there are many variations of making aloo chole recipe from dry to semi gravy to a curry version. chole are made in so many ways in north india. each family has their own way of making them. this is a no onion no garlic version of aloo chana masala.few such delicious variations of chole recipes posted on blog are palak chole, methi chole, paneer chole, pindi chole, amritsari chole, chana masala, aloo chana chaat.

Ingredients:

➨ 1 cup chole (chickpeas, kabuli chana)
➨ 2 potatoes (peeled and chopped in 1 inch size)
➨ 4-5 green chillies chopped
➨ 1 tsp ginger paste
➨ 1 tsp garlic paste
➨ 1 onion thinly chopped
➨ 4 tomatoes pureed
➨ Few curry leaves
➨ 1 tsp Pomegranate seeds (anardana)
➨ 1/2 tsp cumin seeds
➨ 1/2 tsp red chilli powder
➨ 1/2 tsp turmeric powder
➨ 1/2 tsp dry mango powder
➨ 1 tsp garam masala powder
➨ Vegetable oil
➨ Fresh cilantro
➨ Salt to taste


How to make Aloo Chole:

➨ Wash the chole in normal running water and soak them overnight.
➨ Next day pressure cook the chole with 4 cups of water and little bit of salt.
➨ Drain the boiled chole and reserve its water aside.
➨ Heat sufficient oil in a pan and deep fry the pieces of potatoes.
➨ Place the fried potatoes in oil absorbent paper.
➨ Heat the oil in a pan, add  curry leaves and cumin seeds.
➨ Saute for few seconds and add green chillies, ginger and garlic.
➨ Saute until the raw flavor goes away.
➨ Add the chopped onion. Fry until onion is soft.
➨ Add the boiled chole and fried potatoes.
➨ Add the puree of tomatoes along with salt, red chilli powder and turmeric powder.
➨ Mix well and cover the pan. Leave to cook for about 5-6 minutes on low heat.
➨ Add anardana, dry mango powder and garam masala powder.
➨ Add the reserved water in which chole were boiled.
➨ Cook for 2-3 more minutes.
➨ Garnish with lots of fresh cilantro.
➨ Serve hot with roti or rice.
Chef Tips:

1. You can boil the potatoes instead of frying, just need to mix with the chole.
2. Add little bit of salt at the time of soaking the chole overnight in the water, in this way they will become soft.
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आलू चोल पकाने की विधि:
आलू पित्ती करी या आलू चना मसाला नुस्खा आलू और सफेद चना से बना पंजाबी व्यंजन है। यह एलो पोलो नुस्खा आमतौर पर नाश्ते के लिए होता है और गर्म गरीबों के साथ परोसा जाता है।
गरीबों और आम के अचार के साथ आलू के कोले मसाला का कॉम्बो बस स्वादिष्ट होता है और यह बताता है कि उन्हें पंजाब में कैसे सेवा दी जाती है। यद्यपि, कुछ स्थानों पर खूंसे कोले मसाला को शुद्ध घी में बना गरीबों के साथ परोसा जाता है। ताकि यह एक स्वादिष्ट कॉम्बो और दिन की शुरुआत के लिए एक बहुत ही भारी नाश्ते का भोजन बना सके। लेकिन मैं तेल में गरीबों और घी नहीं भून।

इस अलू पक्की नुस्खा को पुस्तक "अमृतसर के ढाबे" (भारत | अमेरिका) से अनुकूलित किया गया है। लेखक याश्बीर शर्मा ने उल्लेख किया है कि 50 के दशक के शुरुआती दिनों में यह चना मसाला नुस्खा कन्वेंटेड जगह, दिल्ली में कुवैत रेस्तरां के हस्ताक्षर पकवान था। दिल्ली के कोल्ली के कोले अभी भी प्रसिद्ध हैं मैंने कभी कोवलिया से नहीं लिया था इसलिए मैं तुलना नहीं कर सकता। लेकिन मैं आपको बता सकता हूं कि एली पोल भयानक था।

एक करी संस्करण के लिए सूखी से अर्ध ग्रेवी से एलो पोल नुस्खा बनाने के कई रूप हैं। उत्तर भारत में इतने सारे तरीके से कोले बनाया जाता है प्रत्येक परिवार के पास उन्हें बनाने का अपना तरीका होता है यह कोई प्याज नहीं है, एलू चना मसाला का कोई लहसुन संस्करण नहीं है। ब्लॉग पर पोस्ट किए गए कोले व्यंजनों के इस तरह के स्वादिष्ट विविधताएं हैं: पलक कोले, मेथी कोले, पनीर कोले, पिंडी का कोले, अमृतथी कोले, चना मसाला, आलू चना चाट।
सामग्री:

➨ 1 कप कोले (चना, काबुली चना)
➨ 2 आलू (1 इंच आकार में खुली और कटा हुआ)
4-5 हरी मिर्च कटा हुआ
➨ 1 चम्मच अदरक का पेस्ट
➨ 1 टिस्पून लहसुन पेस्ट
➨ 1 प्याज बारीकी से कटा हुआ
➨ 4 टमाटर शुद्ध
कुछ करी पत्ते
➨ 1 चम्मच अनार बिया (अनारदाना)
➨ 1/2 चम्मच जीरा
➨ 1/2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
➨ 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर
➨ 1/2 चम्मच शुष्क आम पाउडर
➨ 1 टीस्पून गरम मसाला पाउडर
➨ वनस्पति तेल
➨ ताजा कैलान्ट्रो
 स्वाद के लिए नमक
अलू चोल कैसे बनाया जाए:

In सामान्य चलने वाले पानी में कोल धो लें और रात भर उन्हें सोखें।
➨ अगले दिन दबाव को 4 कप पानी और थोड़ा सा नमक के साथ पकाया।
The उबले हुए कोले को निकालना और इसके पानी को अलग करना।
A पैन में पर्याप्त तेल गरम करें और आलू के टुकड़ों को तलना दें।
In तेल शोषक पेपर में तली हुई आलू रखें।
A एक पैन में तेल गरम करें, करी पत्ते और जीरा जोड़ें।
For कुछ सेकंड के लिए सैट और हरी मिर्च, अदरक और लहसुन जोड़ें।
The कच्ची स्वाद दूर होने तक पकाएँ।
कटा हुआ प्याज जोड़ें। जब तक प्याज नरम नहीं होता है, तलना
The उबले हुए कोले और तली हुई आलू जोड़ें।
With नमक, लाल मिर्च पाउडर और हल्दी पाउडर के साथ टमाटर का प्यूरी जोड़ें।
➨ अच्छी तरह मिक्स करें और पैन को कवर करें कम गर्मी के बारे में 5-6 मिनट के लिए खाना बनाना छोड़ दें
➨ अन्नदान, सूखे आम पाउडर और गरम मसाला पाउडर जोड़ें।
The आरक्षित पानी जोड़ें जिसमें कोहनी उबला हुआ था।
For 2-3 अधिक मिनटों के लिए कुक।
With बहुत सारे ताजा कैलेंडों के साथ गार्निश
With रोटी या चावल के साथ गरम परोसें।



बावर्ची युक्तियाँ:

1. आप फ्राइंग के बजाय आलू उबाल सकते हैं, बस कोयले के साथ मिश्रण करने की आवश्यकता है।
2. पानी में पकाया रातोंरात पकाते समय नमक का थोड़ा सा जोड़ें, इस तरह वे नरम हो जाएंगे।

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